fbpx

3 Mythes over trainen tijdens de zwangerschap

Er bestaan veel mythes over trainen tijdens je zwangerschap. Hierdoor durven veel zwangere mama’s niet te trainen. Dit is ontzettend jammer, want trainen tijdens je zwangerschap heeft veel voordelen. Hoog tijd dus om drie hardnekkige mythes te ontkrachten.

#1 Je hartslag mag niet boven de 140 komen.

Deze mythe is jammer genoeg heel erg hardnekkig… Vaak hoor ik mama’s to be zeggen dat hun hartslag niet boven de 140 slagen per minuut mag komen. Ik snap het, je bent zwanger en logischerwijs heel voorzichtig. Trots laten deze mama’s hun hartslagmeter zien om vervolgens na de warming-up teleurgesteld te zien dat hun hartslag al boven de 140 zit. Ze kunnen gewoon praten, zijn lekker opgewarmd en voelen zich topfit. Maar ja, die hartslag mag niet nog verder omhoog…of toch wel?

De grens van 140 hartslagen per minuut komt uit een achterhaald onderzoek. Sterker nog, al in 1994 haalde de American College of Obstetricians and Gynecologists de aanbeveling van 140 hartslagen per minuut uit hun richtlijnen. Vreemd genoeg wees onderzoek in 2010 uit dat 63% van de ondervraagde verloskundigen en artsen nog steeds dacht dat de hartslag tijdens trainen niet boven de 140 mag uitkomen. En dat 15 jaar nadat de richtlijnen zijn aangepast. Dus als je deze mythe geloofde ben je niet de enige. 😉

Inmiddels weten we dat de hoogte van je hartslag niet betrouwbaar is om de intensiteit van de training te meten tijdens de zwangerschap. Je hebt namelijk een hogere hartslag in rust als je zwanger bent. Zelfs als je niets doet is je hartslag hoger dan normaal. Tijdens je oefeningen gaat je hartslag natuurlijk nog verder omhoog. Kortom, tijdens je zwangerschap is de hartslag is niet heel erg betrouwbaar om de intensiteit van je training te meten. Wat wel een handige manier is om deze intensiteit te meten, is de praattest. Tijdens je oefeningen moet je nog net kunnen praten, zonder buiten adem te raken.

#2 Train niet je buikspieren want hier krijg je klachten van.

Heel veel mama’s geloven dat zij hun buikspieren niet mogen trainen tijdens hun zwangerschap. Een gemiste kans, want je buikspieren heb je juist zo hard nodig tijdens en na je zwangerschap. Je lichaamshouding verandert tijdens je zwangerschap en je gewicht neemt toe. Sterke buikspieren kunnen deze veranderingen opvangen en ervoor zorgen dat jij geen last krijgt van je rug.

Hoe zit het dan met die diastase en het trainen van je buikspieren? Veel mama’s zijn bang dat ze de diastase verergeren als ze hun buikspieren trainen. Een diastase houdt in dat de linea alba, de middellijn van je buik, zo ver wordt uitgerekt dat de rechte buikspieren (spieren van je sixpack) worden opgedeeld in een linker- en rechterhelft. Klinkt eng, gelukkig is het heel normaal bij zwangere en kersverse mama’s. Het goede nieuws is dat sterke buikspieren de ernst en de grootte van de diastase kunnen verminderen. Ook zal de diastase sneller herstellen na je bevalling als je sterke buikspieren hebt.

Dus doe je zelf een plezier en zorg ervoor dat je buikspieren sterk blijven. In ‘3 Tips voor het trainen van je buikspieren tijdens je zwangerschap’ lees je alles wat je moet weten over het trainen van je abs als je zwanger bent.

#3 Krachttraining is gevaarlijk voor jou en je kindje.

Veel mama’s zijn bang dat trainen, en vooral krachttraining, gevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat fitte mama’s kortere bevallingen hebben. Ook vermindert de kans op vroeggeboorte en treden er minder complicaties op tijdens de bevalling. Mama’s die hebben getraind zijn fitter tijdens de bevalling. Zij ervaren deze doorgaans als minder zwaar en herstellen sneller.

En hoe zit het dan met de gezondheid van je kindje? Weer goed nieuws, want fitte mama’s krijgen gezondere baby’s! Zo scoren baby’s van mama’s die hebben getraind tijdens hun zwangerschap hoger op de APGAR-test (een test direct na de geboorte die inzicht geeft in de toestand van je baby). Ook kunnen deze baby’s beter tegen de stress van de bevalling. Een recentelijk onderzoek toont aan dat de hersenen van baby’s van fitte moeders zich sneller ontwikkelen.

Oftewel, voor je kindje heeft trainen tijdens de zwangerschap genoeg voordelen!

Reden genoeg dus, om vandaag lekker naar de gym te gaan. En laat je vooral niet bang maken door deze mythes. Trainen tijdens je zwangerschap is heel goed voor jou én voor je kindje!

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag met het trainen tijdens je zwangerschap.

Woon je in de buurt van Amsterdam en ben je op zoek naar maatwerk? Dan is ons personal trainingstraject ideaal voor jou.

‘Hè jammer, ik woon niet in de buurt!’

Geen probleem we hebben ook een online gymprogramma voor in de gym tijdens je zwangerschap.

Wil je liever thuis trainen? Dan is het online thuisprogramma ideaal voor jou tijdens én na je zwangerschap.

Vrijblijvend intakegesprek

Schrijf een reactie

* Verplichte velden