fbpx

Wat veel trainers overslaan: mobiliteitstraining

Veel trainers laten moeders meteen starten met krachtoefeningen. De oefeningen die het lekker doen op Instagram: kettlebell swings, deadlifts en squats.

Moeders vragen er zelf om, want ze willen sterk worden.

personal training rotterdam

Waarom je dat niet moet doen

Direct beginnen met krachtoefeningen is alsof je snel een huis bouwt zonder fundering. Het huis ziet er even prachtig uit, maar vertoont dan snel mankementen.

Hoe moet het dan?

Begin bij de fundering, dat is de basis van goed bewegen. De fundering bestaat uit je mobiliteit, je lichaamshouding en je ademhaling.

Train je al moeders? Dan weet je hoe belangrijk het is om de lichaamshouding en de ademhaling te trainen.

Mobiliteit is het ondergeschoven kindje van de fundering. Dat doen trainers er een beetje bij. Paar minuten op de foamroller en kort de billen losmaken met een balletje.

Maar dat is geen mobiliteit. Hoe dat zit lees je hier.

Waar begin je?

Eerst wil je controleren of iemand überhaupt een bepaalde beweging kán maken. Heeft ze de mobiliteit om die oefening te doen?

Neem de squat. Tijdens de squat gebruik je je voeten, enkels, knieën, heupen en romp. Voordat je de squat met zware gewichten gaat doen, wil je eerst controleren of die allemaal doen wat ze moeten doen. Een auto rijdt ook niet goed met één lekke band.

Een voorbeeld

Je ziet dat Anna, moeder van twee jonge kinderen, stijve enkels heeft. Dat maakt het lastig voor haar om haar knieën naar voren te bewegen. Daardoor kan ze niet goed naar beneden squatten. En jij maar roepen dat ze dieper moet zakken.

Wat gaat Anna dan doen denk je?

Juist, ze gaat compenseren.

Ze moet het gebrek aan beweging in haar enkels ergens mee opvangen. Bijvoorbeeld door haar rug verder naar voren te brengen. Wat weer leidt tot meer druk op haar rug. En dat vindt haar rug niet fijn.

Hoe moet het dan?

Testen. Kijk of al haar gewrichten doen wat ze moeten doen.

Is dat niet het geval? Train dan de mobiliteit van dat gewricht.

Ook wil je haar lichaamshouding onderzoeken. Hangt ze van nature in haar onderrug? Dan is de kans groot dat ze dat ook doet bij een deadlift. Of als ze haar kind draagt.

Ze moet dus haar lichaamshouding trainen, vóórdat ze met gewichten gaat trainen.

En haar lichaamshouding hangt weer samen met haar mobiliteit. Daarom moet je dat trainen.

Waarom wordt de mobiliteit vaak overgeslagen?

Simpel: gebrek aan kennis

Tijdens mijn opleidingen voor personal trainer leerde ik oefeningen uitleggen. De techniek. En dan alleen in grote lijnen, want over de details ging het niet.

Hoe ik moest testen of een oefening geschikt is voor iemand, leerde ik niet. En ik leerde ook niet hoe ik de mobiliteit van mijn klant verbeteren.

‘Ik zie wel dat er iets mis gaat, maar weet niet hoe ik het oplos.’

Herkenbaar?

Voor mij wel. Zo voelde ik me ook.

Want tijdens mijn trainersopleidingen werd stretchen en foamrollen verkocht als dé oplossing. Dat is onterecht, want het verbetert niet je mobiliteit.

Ja, Anna krijgt misschien tijdelijk meer ruimte in haar gewrichten, maar de controle ontbreekt. En dan heeft ze er niks aan.

Sterker nog, het kan averechts werken. Zeker bij moeders, want je creëert meer ruimte in de gewrichten waar ze géén controle over hebben.

Twijfel omdat iedereen iets anders zegt

Ik snap het, je wilt het graag goed doen want moeders zijn een kwetsbare doelgroep. Dus hoe ga je om met al die tegenstrijdige informatie?

En die ongeduldige moeder vraagt ook de hele tijd wanneer ze échte gewichten mag gebruiken.

Je begint te twijfelen. Moet je beginnen met de ademhaling?  Haar mobiliteit? Of haar eerst de squat leren? Je wilt niet te hard van stapel lopen, maar je wilt ook niet dat de moeder zich verveelt.

Je besluit om voor de gulle middenweg te kiezen. Ze mag van jou squatten met lichte dumbbells. Die techniek schaven we nog wel bij, denk je bij jezelf.

Het is lastig om de theorie te vertalen naar de praktijk

Je hebt van alles gelezen over het belang van mobiliteit tijdens het trainen van moeders. Je hebt filmpjes gekeken over de tien beste stretches voor moeders.

Alleen het zelf toepassen in de praktijk is lastig. Hoe vertaal je de theorie naar praktische oefeningen die geschikt zijn voor de moeder die voor je staat? Je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Meer van hetzelfde

Je kiest daarom voor de stretches die je vaak voorbij ziet komen bij andere trainers op je Instagram feed. Je kent ze wel: the world’s greatest stretch, rockbacks en de butterfly stretch.

Maar als je écht wilt werken aan de mobiliteit van je klant, dan kan je die stretches beter overslaan.

Hoe moet het dan wel?

Leer je klant om controle te krijgen over de eindstanden van haar gewrichten. Dat betekent dus áctief de range of motion controleren. En dat is iets wat je niet leert bij de hierboven genoemde stretches.

Waar moet je beginnen?

Controleer of je klant een bewegingsbeperking heeft. Hoe groter de beperking, hoe meer aandacht je er aan wilt besteden.

Hoe zit dat precies?

Als je leert kijken naar de mobiliteit van je klant, dan verbind je logische stappen aan datgene wat je ziet.

Neem Anna met haar stijve enkels. Als je haar enkelmobiliteit verbetert, dan gaat ze makkelijker én beter squatten.

Wat je ook doet, sla de fundering niet over

Als je nieuwe huis wordt gebouwd dan post je geen foto’s van de fundering op Instagram. Dat is niet spannend. Maar zonder die fundering is je huis waardeloos.

Werken aan de fundering is niet spannend, maar het is wél de basis van goed bewegen. En misschien wel de belangrijkste pijler van de fundering is je mobiliteit.

Een betere mobiliteit betekent een betere lichaamshouding. En dat helpt bij een betere ademhaling.

En daarom wil je dus altijd de mobiliteit van je klanten trainen.

‘Leuk al die theorie, maar hoe pas ik het toe in de praktijk?’

Je hebt gelijk. Alleen je kennis halen uit boeken heeft weinig zin. Je moet oefenen.  Als je een methodiek hebt en je weet in welke volgorde je die toepast, dan moet je meters maken. Oefen op je buurvrouw, je zus of je BFF.

‘Ik voel me nog te onzeker om het in de praktijk te oefenen. Wat als het mis gaat?’

Daar leer je van. Je moet ergens beginnen toch? Toen ik mijn zoontje Ziggy leerde fietsen kon hij dat ook niet gelijk. Hij moest het eerst oefenen. Fouten maken. Vallen. En zo leren jij en ik ook. Door fouten te maken en daarvan te leren. Alleen zo word je beter.

En nu dan?

Wil je meer leren over hoe je de mobiliteit van je klanten verbetert? Kijk dan eens op www.beteremobiliteit.nl

Vrijblijvend intakegesprek

Blog Comments

[…] Wat veel trainers overslaan: mobiliteitstraining […]

Schrijf een reactie

* Verplichte velden