fbpx

Zwanger en weinig energie? 6 tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Toen Lenny (mijn vriendin) een paar weken zwanger was, werd ze heel erg moe. Ze had weinig energie en om acht uur ’s avonds trok ze de zwangerschapskaart: “Schat, ik ben moe en ga naar bed.” Zat ik weer alleen op de bank voetbal te kijken…

Die vermoeidheid was echt vervelend voor haar. Vroeg naar bed in plaats van doen wat ze leuk vindt (nee, dat is niet voetbal kijken). En zij is zeker niet de enige die last heeft van vermoeidheid en weinig energie tijdens de zwangerschap. Veel mama’s to be geven aan weinig energie te hebben. Vooral het eerste en derde trimester scoren hoog op het hebben van weinig energie.

Waarom heb je dan zo weinig energie als je zwanger bent?
In het eerste trimester gieren de hormonen door je lijf en deze hormonale veranderingen zorgen voor een gebrek aan energie. De hoofddader is het hormoon progesteron, wat een boefje hè? De toename van dit hormoon in het eerste trimester veroorzaakt slaperigheid. Niet echt helpend om je fit en energiek te voelen. Het is ook wel een lief boefje hoor, want progesteron is van vitaal belang voor een succesvolle zwangerschap. Een andere hoofdverdachte is je bloedvolume. Dit kan tijdens de zwangerschap wel tot 40 a 50% toenemen en deze toename begint al in het eerste trimester. Hierdoor word je bloeddruk lager en dit zou de lagere energielevels verklaren.

In het tweede trimester krijgen de meeste mama’s to be weer meer energie. Helaas geldt dit niet voor iedereen en dit is normaal. Wees dus niet te streng voor jezelf als jij in het tweede trimester nog steeds weinig energie hebt.

In het laatste trimester komt een gebrek aan energie niet onverwacht. Je kindje is nu echt aan het groeien en jij dus ook. Dit proces kost veel energie. Heel fijn dat je kindje groeit, maar hierdoor wordt goed slapen steeds lastiger. Lekker liggen in bed wordt steeds meer een uitdaging. Ik kan mij de Chinese Muur aan kussens die Lenny in ons bed legde nog goed herinneren. Het gebrek aan kwalitatief goede slaap helpt natuurlijk niet mee om je fris en fruitig te voelen.

Wat kun je er aan doen?
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om meer energie te krijgen tijdens je zwangerschap. Deze tips zullen misschien niet allemaal voor jou werken, dus gebruik wat werkt voor jou.

 1. Slaap, doe dutjes en rust uit.
  Laten we maar gelijk met de meest voor de hand liggende beginnen. Slaap zo veel als je kunt, doe dutjes of rust lekker uit op de bank. Voel je vooral niet schuldig, want je bent een nieuw leven aan het maken en dat kost energie. Dus gewoon een powernapje doen tijdens je lunchpauze, om 20.00 uur naar bed (hij kijkt zonder jou ook wel voetbal) en lekker op de bank ploffen na het boodschappen doen.
 2. Verander je schema.
  We hebben het allemaal druk tegenwoordig. Alleen nu ben je zwanger en heb je je energie hard nodig. Zeg dus wat vaker ‘nee’ tegen dingen. Plan bijvoorbeeld maximaal één ding per dag en alleen iets wat je energie geeft. Nee, je hoeft dus niet naar die saaie VvE-vergadering te gaan. Of bespreek met je baas of je je werkdag mag inkorten of dat je langer pauze mag nemen.
 3. Verander je trainingsroutine.
  Was jij een fanatieke sporter voor je zwangerschap? In de ochtend yoga en dan ’s avonds naar je Bootcamp Clubje voor gevorderden? Nu je zwanger bent mag je een stapje terug doen. Minder doen levert ook meer energie op. Sporten is goed voor jou en je kindje, maar te veel doen niet. Zoek dus de juiste balans en verander desnoods je trainingsroutine.
 4. Pas je trainingen aan.
  Niet alleen het aantal trainingen per week verminderen kan energie opleveren, ook je training anders indelen kan hiervoor zorgen. Verminder de intensiteit van je training als dat nodig is of kort je trainingssessie in.
 5. Verander het tijdstip waarop je traint.
  Trainde jij altijd ’s avonds maar ben je daar nu te moe voor? Probeer dan eens om in de ochtend of tussen de middag te trainen als je nog energie hebt.
 6. Eet gezond.
  Een gevarieerd voedingspatroon kan zorgen voor meer energie. Gevarieerd houdt in dat je voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten eet. Ook zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt is erg belangrijk om je energiek te voelen. In ons online thuisprogramma vertellen wij je hier alles over. Meer weten? Klik dan hier.

Helaas is er geen magische pil om het gebrek aan energie tijdens de zwangerschap te verhelpen. Wees lief voor jezelf en gun jezelf meer rust. Eet gezond en gevarieerd. En sta jezelf toe dat je minder doet dan je gewend bent. Je bent tenslotte de hele tijd bezig met een topprestatie: het laten groeien van je kindje. Je hebt dus echt een geldige reden om het rustig aan te doen.

Heb je hulp nodig?

Wij helpen je graag met het sporten tijdens en na je bevalling.

Woon je in de buurt van Amsterdam en ben je op zoek naar maatwerk? Dan is ons personal trainingstraject ideaal voor jou.

‘Hè jammer, ik woon niet in de buurt!’

Geen probleem we hebben ook een online gymprogramma voor in de gym tijdens je zwangerschap.

Wil je liever thuis trainen? Dan is het online thuisprogramma ideaal voor jou tijdens én na je zwangerschap.

Vrijblijvend intakegesprek

Schrijf een reactie

* Verplichte velden